Home » Istorie » Templul din Karnak: Secretele unui sanctuar egiptean sacru

Templul din Karnak: Secretele unui sanctuar egiptean sacru

Publicat: 08.08.2022

Situat la peste 600 de kilometri în susul Nilului, în nordul Luxorului modern, se află rămășițele celui mai mare sanctuar religios cunoscut din Antichitate. Complexul antic de temple egiptene din Ipet-Sut – Karnak – găzduiește o arhitectură splendidă care se întinde pe milenii, de la începutul mileniului al II-lea î.Hr. până în primele câteva secole d.Hr., și apariția creștinismului.

În timpul vieții sale de demult, Karnak a fost un sanctuar al atotputernicului zeu egiptean Amon. Peste sanctuar, moștenirea venerării acestui zeu este vizibilă. De la sanctuarele sacre din scoarță dedicate lui și familiei sale imediate până la diferitele versiuni ale acestui zeu teban, precum Amun Kamutef și Amun-Ra.

Cea mai veche structură care a supraviețuit la Karnak poate fi găsită la mică distanță de arhitectura centrală a sanctuarului. Aceasta este Capela Albă a Faraonului Senusret I. Un faraon al Regatului Mijlociu, Senusret a domnit la începutul mileniului II î.Hr. Inițial, „Capela albă” a fost situată undeva mai central în complexul Karnak, dar a fost demolată. Din fericire, arheologii francezi au reușit să descopere majoritatea blocurilor de calcar ale templului și să reconstruiască cu precizie capela în locația sa actuală, în Muzeul în Aer Liber, indică History Hit.

Scopul inițial al Capelei Albe este un subiect deschis discuțiilor. Poate că era un altar al zeului Amon, unde avea să fie adăpostită scoarța sacră a zeului. Sau poate această capelă a fost construită pentru a sărbători Festivalul Sed al lui Senusret. Sărbătorit după 30 de ani pe tron, Festivalul Sed a fost un „jubileu” egiptean antic, o reînnoire oficială a puterii faraonului. Indiferent de scopul său inițial, această „Capelă Albă” este astăzi cea mai veche clădire care se află încă în picioare la Karnak, veche de aproximativ 4.000 de ani.

Într-o continuă evoluție

În secolele care au urmat lui Senusret I, importanța Karnak pentru vechii conducători egipteni avea să crească. Faraonii care au urmat își lăsau amprenta asupra acestui sanctuar lui Amon, uneori în detrimentul predecesorilor lor.

Au dispus construirea de noi clădiri monumentale și au îmbunătățit structurile existente ale predecesorilor lor ori din contră,  le-au demolat. Dar în perioada antică a Noului Regat egiptean, Karnak a cunoscut epoca sa de aur.

Maii mulți faraoni ai celebrei Dinastii a 18-a și-au lăsat amprenta la Karnak, de la obeliscurile din Hatshepsut la Akh-Menu (Sala festivalului) a lui Thutmosis III până la statuia supraviețuitoare a lui Tutankhamon, cu chip de copil, din apropierea centrului complexului. Dar conducătorii următoarei Dinastii, a 19-a, sunt cei care au lăsat cea mai faimoasă moștenire la Karnak.

Seti I

Faraonul Seti I a fost al doilea conducător al Dinastiei a XIX-a. Acesta a urcat pe tronul egiptean într-un moment instabil. Ramses I, tatăl său, domnise doar un an și jumătate și nu provenea dintr-o familie regală. Și astfel, de la începutul domniei sale, Seti a fost dornic să consolideze stăpânirea dinastiei sale asupra tronului egiptean. O modalitate prin care a urmărit să realizeze acest lucru a fost prin succesele militare; o altă cale era prin construirea de clădiri monumentale. Exemple ale ambelor modalități sunt vizibile la Karnak.

Principala construcție monumentală asociată cu faraonul Seti I la Karnak astăzi este, fără îndoială, construcția principală a sitului: Sala Hipostilă. În total, Sala conține 134 de coloane, 122 de coloane de papirus închise care înconjoară o colonadă centrală de 12 coloane de papirus deschise. Unii atribuie acum cele 12 coloane centrale unui faraon al Dinastiei a XVIII-a Amenhotep al III-lea, dar construcția restului sălii (decorat deoparte) este atribuită lui Seti I. 

Sala Hipostilă a lui Seti este cea mai mare moștenire a faraonului la Karnak astăzi, dar el a folosit și situl ca un loc în care și-ar putea promova realizările militare. De la începutul domniei sale, Seti a făcut campanie cu armata în afara Egiptului, dornic să-și asigure stăpânirea prin succese militare în Libia și Siria. Pe peretele exterior nordic al Sălii Hipostile, se pot vedea diverse reprezentări marțiale ale lui Seti și ale armatei sale în campanie.

Ramses II

Fiul și succesorul lui Seti a fost nimeni altul decât Ramses al II-lea, unul dintre cei mai renumiți faraoni ai Egiptului Antic. Și el era sigur că își va lăsa amprenta la Karnak. Construcția elementelor arhitecturale ale Sălii Hipostile (pereții, acoperișul, cele 122 de coloane de papirus închise) a fost finalizată în timpul domniei de 11 ani a lui Seti, dar decorația sălii a rămas incompletă când Ramses a urcat pe tron. Ramses al II-lea a fost cel care a supravegheat decorarea celor 134 de coloane ale sălii.

Asemeni tatălui său, Ramses al II-lea era sigur că își va promova succesele militare pe părțile exterioare ale sălii. În timp ce realizările militare ale lui Seti sunt vizibile pe peretele de nord, exterior al Zidului,  realizările militare ale lui Ramses pot fi observate pe peretele exterior, sudic al sălii.

Realizarea în cauză este „victoria” lui Ramses al II-lea împotriva hitiților în bătălia de la Cades. Privind reliefurile șterse, bătălia este înfățișată ca o victorie egipteană, dar în realitate ciocnirea a fost mult mai mult un impas. Cel mai interesant dintre toate este însă o serie de hieroglife scrise lângă un colț al peretelui exterior. Ușor de trecut cu vederea astăzi, această scriere este textul tratatului de pace cu hitiții care a urmat bătăliei de la Kadesh: primul tratat de pace înregistrat din istorie.

Conducătorii de la Karnak care nu erau egipteni

Karnak a trecut printr-o epocă de aur în ultimele etape ale mileniului al II-lea î.Hr., dar activitatea de acolo devine și mai interesantă în timpul mileniului I î.Hr. În timpul acestui mileniu, Egiptul a fost martor la o serie de invazii și o serie de faraoni egipteni „ne-nativi”.

De la kușiți și libieni până la perși și macedoneni. Cu toate acestea, importanța sitului de la Karnak a rămas. Unele structuri uimitoare rămân vizibile la sanctuar, construite de unii faraoni care nu sunt egipteni.

Una dintre cele mai izbitoare dintre aceste structuri poate fi văzută foarte aproape de intrarea principală din Karnak astăzi, giganticul Prim Pilon. Aceasta este o coloană falnic izolată: Chioșcul din Taharqa. Inițial, această coloană înaltă de 19 metri făcea parte dintr-o structură acoperită, dar tot ce rămâne astăzi este această coloană. Taharqa a fost un faraon al dinastiei a 25-a Kushite și moștenirea sa rămâne vizibilă până astăzi la Karnak.

Influența macedoniană

Chiar în centrul orașului Karnak, cel mai sfânt dintre locuri, se află un altar din granit dedicat marelui zeu Amon. Câțiva faraoni au construit acolo un altar de scoarță de-a lungul secolelor, de exemplu Hatshepsut, deoarece își propun să se asocieze strâns pe ei înșiși și stăpânirea lor cu Amon. Dar altarul din scoarță de granit care dăinuie până astăzi este asociat cu un conducător macedonean: regele Filip Arrhidaeus al III-lea.

Domnia lui Philip Arrhidaeus este una tulbure, deși fascinantă. El a condus în timpul perioadei de după moartea lui Alexandru cel Mare, folosit în mare parte ca pion de către generalii ambițioși care luptă pentru putere în această nouă lume post-Alexandru. În timpul domniei sale, Philip Arrhidaeus s-a aventurat în Egipt o singură dată, când l-a însoțit pe regentul Perdiccas într-o campanie nefastă împotriva lui Ptolemeu în 320 î.Hr. Cu siguranță, Philip Arrhidaeus aproape sigur nu a vizitat niciodată Karnak. Deci, ce face un altar din scoarță, dedicat de el lui Amon, la Karnak?

O explicație probabilă este că altarul din scoarță este opera guvernatorului Egiptului de atunci, Ptolemeu. Un argument plauzibil a fost sugerat recent de doctorul Ian Worthington. Ian sugerează că Ptolemeu, dornic să-și arate loialitatea față de regele Philip Arrhidaeus în urma aventurii eșuate din Egipt a lui Perdiccas, a construit acest altar din scoarță.

Vă mai recomandăm și:

Unul dintre cele patru ,,temple pierdute ale Soarelui” din Egiptul Antic ar fi fost descoperit

Lucrările de restaurare dezvăluie culoarea și modelele originale ale unui templu din Egiptul Antic

Descoperiri neașteptate în interiorul a două artefacte din Egiptul Antic

Bijuterii descoperite alături de mumia unui adolescente din Egiptul Antic

Vlad Constantin Voinea
Vlad Constantin Voinea
Vlad a făcut parte din echipa site-ului Descoperă.ro între februarie și august 2022, fiind pasionat de subiecte asociate cu știința, tehnologia, istoria și geopolitica. Vlad este specializat în managementul crizelor si prevenirea conflictelor, fiind absolvent al Universității Naționale ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Cât de multe proteine trebuie, de fapt, să consumăm?
Cât de multe proteine trebuie, de fapt, să consumăm?
Cititul reduce riscul de demență, iar televizorul îl crește, arată un nou studiu
Cititul reduce riscul de demență, iar televizorul îl crește, arată un nou studiu
Test de cultură generală. Cât timp îți ia să ajungi la Lună?
Test de cultură generală. Cât timp îți ia să ajungi la Lună?
A fost găsită o stea gigantă roșie cu pete mai mari decât Soarele
A fost găsită o stea gigantă roșie cu pete mai mari decât Soarele
O specie de păsări care seamănă cu pinguinii, devastată de un val de căldură
O specie de păsări care seamănă cu pinguinii, devastată de un val de căldură
Prietenii ajută persoanele în vârstă mai mult decât familia, arată un studiu
Prietenii ajută persoanele în vârstă mai mult decât familia, arată un studiu
Căutările Google arată de ce le este frică românilor
Căutările Google arată de ce le este frică românilor
Papa Francisc, vizat de un atentat cu bombă. Vaticanul a fost informat de serviciile secrete britanice
Papa Francisc, vizat de un atentat cu bombă. Vaticanul a fost informat de serviciile secrete britanice
Cât internet au consumat românii în anul 2024?
Cât internet au consumat românii în anul 2024?
Încă un petrolier a întâmpinat probleme în Marea Neagră
Încă un petrolier a întâmpinat probleme în Marea Neagră
Cum a reușit o femeie să scape de închisoare după ce a aruncat cu milkshake în „artizanul Brexitului”
Cum a reușit o femeie să scape de închisoare după ce a aruncat cu milkshake în „artizanul Brexitului”
Premieră în astronomie! O stea binară, detectată pentru prima dată în apropiere de gaura neagră supermasivă din centrul Căii Lactee
Premieră în astronomie! O stea binară, detectată pentru prima dată în apropiere de gaura neagră supermasivă din centrul ...
Cât de mult „ne putrezește” Internetul creierul? Dovezile sunt tot mai greu de ignorat
Cât de mult „ne putrezește” Internetul creierul? Dovezile sunt tot mai greu de ignorat
Studiu: Salvarea animalelor „bătrâne și înțelepte” este vitală pentru supraviețuirea speciilor
Studiu: Salvarea animalelor „bătrâne și înțelepte” este vitală pentru supraviețuirea speciilor
Agatha Christie, Regina Crimelor și Misterelor. Cea mai bine vândută romanicieră din toate timpurile
Agatha Christie, Regina Crimelor și Misterelor. Cea mai bine vândută romanicieră din toate timpurile
Ingrid Bergman, persecutată pentru relația cu regizorul italian Roberto Rossellini. „Am trecut de la statutul de sfântă la cel de curvă și înapoi la sfântă, toate astea într-o singură viață”
Ingrid Bergman, persecutată pentru relația cu regizorul italian Roberto Rossellini. „Am trecut de la statutul de sfântă ...
Studiu: Expunerea la poluarea atmosferică poate crește riscul de infertilitate
Studiu: Expunerea la poluarea atmosferică poate crește riscul de infertilitate
Doar 30 de minute de activitate pe zi ajută memoria, arată un studiu
Doar 30 de minute de activitate pe zi ajută memoria, arată un studiu